Berba i skladištenje voća – uživanje u ukusima leta i tokom zime

28.04.2016  |  Komentari: 0

Berba i skladištenje voća ne ispostavlja se kao toliko komplikovana, ako imate sve potrebne podatke i ako ste podrobno upoznati sa procesom čuvanja određene voćke. Kako se vrste voća međusobno razlikuju, tako se i skladištenje voća različito sprovodi za svaku vrstu. Ukoliko imate određena stabla u dvorištu, evo kako da sačuvate sve ukuse leta i jeseni i do nekoliko meseci.

 

Branje zrelog voća

 

Za skladištenje voća jedan od najbitnijih postupaka jeste način berbe, jer nije svejedno kakvu ste voćku ubrali – zrelu ili samo donekle zrelu, bobičastu ili onu sa stabla, većeg ploda. Tako je za jabuke i kruške najvažnije da budu zrele, te da se lako i nežno otkidaju sa grane. Za bobičasto voće, poput malina i jagoda, važno je da plodovi budu celi i čvrsti, nikako nagnječeni. Isto važi i za grožđe i trešnje – za skladištenje voća bitno je da plodove nikako ne vučete i na silu otkidate, već da sečete peteljke ukoliko ne uspete da ih jednostavno uberete.

 

Kada je tempo berbe u pitanju, za skladištenje voća preporučuje se da bobičasto voće berete svakog dana u sezoni, kako se ne bi desilo da određeni plodovi budu prezreli.

 

Dalja važna stavka za skladištenje voća sastoji se u odvajanju trulih, nagnječenih i smežuranih plodova. Svaka voćka ovog tipa može itekako narušiti stanje ostalih, svežih i zdravih plodova. Da biste to sprečili, posebno vodite računa da Vam ne promakne neki truo ili ugnječen plod.

 

Skladištenje voća – plodova stablašica

 

Kada su u pitanju kruške i jabuke, skladištenje voća ovog tipa najbolje je obaviti na tamnom i hladnijem mestu, gde može stajati i do nekoliko meseci. U tu svrhu možete birati podrum. Takođe, voćeovog tipa najbolje je postavljati odvojeno – nikako na gomili – tako da se skladištenje voća sprovede na način u kom se voćke neće dodirivati. Ako Vam to ne uspeva, svaki plod možete zaviti u papir.

 

Za skladištenje voća najbolje su drvene gajbice, plitke, koje možete postaviti jednu na drugu tako da se, opet, plodovi ne dodiruju. Izbegavajte plastiku.

 

Ako za skladištenje voća birate zamrzavanje, preporučuje se da jabuke i kruške budu iseckane na komade i pakovane u kese ili da im, ukoliko se zamrzavaju cele, budu izvađene peteljke.

 

Skladištenje voća bobičastog tipa

 

Očekivano, skladištenje voća bobičastog tipa, poput jagoda, malina i kupina, izvodi se na nešto drugačiji način. Dok jabuke mogu gotovo čitave zime ostati u podrmu kao zrele voćke, dotle se bobičasti plodovi moraju zamrzavati kako bi održali svoju svežinu.

 

Tako će se skladištenje voća poput malina i kupina najbolje sprovesti ako se nakon berbe najpre odstrane ugnječeni i/ili truli plodovi, a voće poslaže tako da se ne dodiruje međusobno. Jednom zamrznuto na ovaj način, ono može biti premešteno u odgovarajuće posude, kako bi se dalje čuvalo.

 

 

Nadalje se skladištenje voća ovog tipa obavlja tako što ostaje zamzrnuto do upotrebe, kako bi sačuvalo svežinu i sve vitamine. Ukoliko to obavljate sami, kod kuće, posebno se potrudite da jednom odmrznuto voće ponovo ne zamrzavate. Oni koji imaju veću proizvodnju bilo kojih od ovih plodova skladištenje voća mogu poveriti i profesionalcima.

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :