Koje voće se skladišti na kojoj temperaturi

04.03.2016  |  Komentari: 0

Voće i povrće su od vitalnog značaja za ljudski organizam. Štaviše, značajniji su i od mesa. Hladnjače za voće su mesta gde se kvalitet voće može sačuvati na pravi način na duži period. Svaki poljoprivrednik mora pametno da bira koji će tip i sortu da uzme kao osnovu, a nakon toga su veoma bitni koraci koji slede nakon berbe, tj. prevoz robe i naravno skladištenje u hladnjačama za voće.

hldnjača za voće - maline
Prvi koraci skladištenja voća


Kao prvo i osnovno treba naglasiti, ako želite što efikasnije da prenesete robu do hladnjače za voće je da to uradite veoma brzo, odnosno odmah nakon što ste ga ubrali. To Vam zapravo omogućava da usporite proces propadanja i starenja same voćke, jer dobro znamo da je plod i dalje živ nakon berbe, pa se s njim treba odnositi pažljivo. Što se tiče metoda čuvanja u hladnjačama za voće sve zavisi od sorte i od vrste voća. Visoke temperature pospešuju razvoj voća, odnosno procesa koji se odvijaju unutar njega, i zato niske temperature zapravo služe da bi se ti procesi znatno usporili. Bitan faktor hladnjača za voće je i visoka relativna vlažnost vazduha, koja je neophodna za dobro konzervisanje.


Načini skladištenja u hladnjačama za voće


Mnogo faktora igraju posebne i ključne uloge prilikom skladištenja u hladnjačama za voće. To su faktori kao što su osetljivost na temperaturne promene, kiseonik kao i vlažnost. Tek nakon što se o svemu ovome dobro razmislilo i proučilo – može da usledi pravilno skladištenje na odabranoj hladnjači za voće.


Voće koje je karakteristično u poređenju sa drugima je jabuka. Zašto jabuka? Ona u hladnjačama za voće može da se čuva i do 12 meseci, tj. i do godinu dana. Treba uzeti u obzir i poreklo same jabuke, odnosno iz kog regiona potiče, njen kvalitet i pakovanje. Jedan od ciljeva skladištenja u hladnjačama za voće je zapravo usporavanje procesa dozrevanja i disanja.

 

Prilikom postavljanja željene temperature u hladnjači za voće mora se uzeti u obzir nekoliko činjenica. Dužina čuvanja nije svuda ista, sorta samog voća je veoma bitna i naravno stanje u kojem želite da se nađe voće nakon vađenja iz hladnjače. Jabuka podnosi temperaturu od -1,4°C do -2,8°C, iako je jako retko čuvanje jabuka ispod 0°C. Poželjna temperatura čuvanja jabuka u hladnjačama je od 0°C do 3°C.

 

Pošto je kruška veoma slična jabukama, one se skladište na temperaturi od -1°C do 0°C, s tim da se one mogu čuvati samo od 3 do 6 meseci. Tu je odmah i dunja koja se skladišti u hladnjačama za voće pod temperaturom od -0,5°C do 0°C.

 

Breskva, kajsija, šljiva, višnja i trešnja – mogu da se čuvaju na malo višim temperaturama koje iznose od 0°C do 5°C. Kod ovog tipa voća je karakteristično da se mnogo manje, tj. kraći vremenski interval im je dozvoljen za skladištenje u hladnjačama za voće.

 

Jagode, maline i kupine zahtevaju temperaturu od -0,5°C do 0°C. Kada želite da skladištite južno i tropsko voće – kao što su pomorandže, limun, mandarina, grepfrut, ananas, banana i kivi morate obratiti pažnju jer se ovo voće čuva na raznim temperaturama i nije svejedno gde će se držati u hladnjači za voće.

 

Banani je potrebna temperatura od 13°C do 15°C, limunu od 10°C do 13°C, narandži od 0°C do 10°C, mandarini od 4°C do 7°C, kivi zahteva idealnu temperaturu od 0°C, a ananas od 7°C do 13°C.

 

Ostalo je još samo da se spomene i bobičasto voće gde spadaju brusnica, grožđe, borovnica, ribizla. Hladnjače za voće su za njih idealne kada dostignu temperaturu od 0°C do 5°C, a u njima mogu da se čuvaju 2 do 3 nedelje.


Ukoliko tražite dobro opremljenu hladnjaču za skladištenje voća i povrća u blizini Beograda, pogledajte gde se nalazimo i kontaktirajte nas preko ovog linka.

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :