Pravilno skladištenje voća u hladnjačama

31.03.2016  |  Komentari: 0

Voće igra veoma bitnu ulogu u našim životima. Bez voća i vitamina koji se nalaze u njemu naš organizam ne bi mogao da funkcioniše normalno. Voće je prava hrana za mozak, vrši hidrataciju našeg tela, omogućava dobro varenje. Ovo su samo neke od mnogih koristi koje nam voće pruža ako ga svakodnevno i pravilno unosimo.

 

Da bi nam veći broj voćnih vrsta bio dostupan tokom čitave godine, ono se skladišti u hladnjačama za voće, kako bi se sačuvalo na duži vremenski period.

hladnjača za voće
Zašto su hladnjače za voće neophodne?


Želite da sačuvate svežinu voća, njegovu boju i sve vitamine koji se tu nalaze i to sve na duže staze? Posebno je zanimljivo ovo pitanje za Vas ako se bavite poljoprivredom, a voće Vam je uža specijalnost. Tada su hladnjače za voće idealno rešenje. Mora se naglasiti da je voće živo i nakon berbe. Zbog toga se s njim treba biti oprezan i nakon toga. Tada je proces sazrevanja, a ujedno i propadanja mnogo brži. Hladnjača za voće će taj proces uspeti da uspori, ali ne i da zaustavi. Svako voće ima temperaturu na kojoj se skladišti, maksimalnu dužinu skladištenja, kao i ostale idealne prilike koje se stvaraju u zatvorenim komorama hladnjača za voće. Tu je i relativna vlažnost vazduha koja je veoma visoka i dostiže i do 95 procenata. Postoji pretežno jedna gruba podela na dva tipa hladnjača za voće – a to su hladnjača gde se voće zamrzava i hladnjača na plusnoj temperaturi. Zašto je to tako? Rečeno je da se u hladnjačama za voće čuva razno voće, iz tog razloga i pojedino voće zahteva posebnu temperaturu, tj. nije potrebno svako voće da se zamrzne.


Temperatura kao ključni faktor


Visina temperature je najznačajniji segment koji utiče na očuvanje namirnica u hladnjačama za voće. Ukoliko je temperatura viša od predviđene – voće može da krene da propada, gubi boju i oblik. To svakako nije nikome cilj ko je odlučio da skladišti svoje proizvode u hladnjači za voće. To je glavni razlog da se strogo vodi računa o tačno preporučenoj temperaturi za određeno vođe i određenu sortu.

 

Ni tu nije svejedno, kada ste se odlučili za jedno voće, na primer jabuku, ona ima više sorti, mnogo načina kako se odgajala, svoje poreklo, kao i zemlju odakle dolaze. Sve to mora da se uzme u obzir. Kada je reč o komorama u hladnjačama za voće – mora se obezbediti voću da ga nikako ne dodiruje sunčeva svetlost. Deluje čudno – ali u ovom slučaju sunčeva svetlost nema pozitivnog uticaja na voće. Ventilacija isto mora da bude odlično odrađena u hladnjači za voće, jer je ipak to i dalje živo biće o kome se vodi računa.


Strogo treba voditi računa o svemu šta se odigrama u samoj hladnjači za voće – jedino se na taj način može obezbediti željeno stanje voće nakon vađenja iz iste.

 

Hladnjača za voće Finelco +381 63 260 346

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :