Skladištenje jabuka nakon berbe

01.03.2016  |  Komentari: 0

Skladištenje jabuka nakon berbe veoma je zahtevan proces, kako bi se iste sačuvale tokom zime. Podjednako je važno i kupcima i prodavcima da znaju kako se skladištenje jabuka sprovodi, prvima da bi bili sigurni da kupuju pravilno čuvano voće, a drugima da bi što više plodova održali u odličnom stanju, odnosno proverenosti za konzumaciju i, dakako, u većem broju, za prodaju.

skladistenje jabuka
Važno je znati i da je skladištenje jabuka od berbe do berbe moguće samo u hladnjačama, i to na niskim temperaturama, kako biste bili stoprocentno sigurni da se plodovi neće kvariti. Stoga je važno da znate na koje je još načine moguće skladištenje jabuka tokom zime, na određeni period, ako se ne odlučite na ovaj korak.

 

Kako započeti skladištenje jabuka?

 

Nisu sve vrste ovog voća pogodne za čuvanje, te morate birati one koje jesu ako želite da plodovi budu određeni za jelo tokom zime. Naravno, pri tom se za skladištenje jabuka posebno mora voditi računa o nivou zrelosti ploda. Prezrele jabuke nikako ne dolaze u obzir za čuvanje, a o trulim i/ili crvljivim da i ne govorimo.


Stoga je za skladištenje jabuka u samom početku najbitnije birati plodove sa braon semenkama i široke čašice, a zatim i one koje se lako otkidaju sa grane. Ne treba nasilno vući plod, jer je to znak da nije zreo. Takođe, trebalo bi da Vam bude i dostupno da priđete jabukama na višim granama ili onima u sredini krošnje, jer su upravo ovako pozicionirani plodovi najviše odgovarajući da prežive zimu.

 

Koji je najbolji prostor za skladištenje jabuka?

 

Kada birate prostor za skladištenje jabuka, već smo napomenuli da on zavisi od dužine čuvanja ovih plodova. Ako želite da potraju do sledeće berbe, onda obavezno morate birati hladnjače. Ako pak želite da skladištenje jabuka kraće traje, onda to mora biti mračna, provetrene i vlažna prostorija. Tako se za skladištenje jabuka najčešće biraju podrumi sa ovakvim karakteristikama, ali morate voditi računa o vlazi – ako je nema, dodajte u ovaj prostor posude sa vodom.


Dalje, skladištenje jabuka mora se sprovesti u okviru plitkih gajbica ili kartonskih kutija, koje možete i ne morate oblagati rebrastim kartonom. Iako se za skladištenje jabuka nikako ne savetuje korišćenje dubokih kutija ili većih i dubljih gajbi, ako nemate drugih uslova, uvek između plodova morate postaviti rebrasti karton, kako voće ne bi istrulilo pre vremena.

 

Obavezne provere voća tokom čuvanja

 

Redovne provere voća takođe su obavezne za skladištenje jabuka, čije stanje morate proveravati minimum jednom nedeljno. Samo tako možete na vreme odstraniti sve trule plodove koji lako i brzo zaraze ostalo voće oko sebe. Pritom, redovno proveravanje je važno za skladištenje jabuka u suvljim prostorima, kako biste na vreme obezbeđivali vodu koja će vlažiti prostoriju.


Ako već skladištenje jabuka ne sprovodite u hladnjači, to posebno vodite računa da plodove osigrate da se ne osuše, te koristite perforirani film kojim ćete prekriti plodove. Skladištenje jabuka moguće je i u perforiranim polietilenskim kesama, zbog hemijskim procesa koji nastaju u toku skladištenja jabuka. I na samom kraju, sa ovim voćem nikako nemojte mešati drugo voće ili povrće, jer će tako do truljenja brže doći.

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :